Ik ben een omstaander of getuige van digitaal seksueel grensoverschrijdend gedrag

De getroffene(n) beschermen

  • Luisteren: Of je nu een vriend, partner of collega van de getroffene bent, de persoon heeft iemand nodig die luistert zonder te oordelen. Wees duidelijk dat het niet hun schuld is en dat de pleger alleen verantwoordelijk is. 
  • Informatie verstrekken over hulpverlening: Je kan ook steun bieden door informatie te verstrekken over de verschillende hulpdiensten waar de getroffene terechtkan voor (juridisch) advies en psychologische ondersteuning. Laat getroffene wel zelf kiezen of die effectief contact opneemt, oefen geen druk uit. De persoon kan voor zichzelf het best inschatten wat die nodig heeft. Je kan ook voorstellen om de persoon te vergezellen wanneer die contact opneemt met hulporganisaties of de politie mocht die dit wensen.
  • Praktische steun: je kan ook praktische steun aanbieden en de getroffene vragen wat je kan doen om te helpen. Als de getroffene bijvoorbeeld wordt overspoeld met negatieve berichtjes, kan je voorstellen om diens sociale media accounts te screenen en problematische berichtjes direct op te slaan. Op die manier wordt die niet voortdurend en opnieuw geconfronteerd met het grensoverschrijdend gedrag of geweld. 
  • Aandacht afleiden: Je kan soms andere mensen afleiden van de problematische online content door veel andere content (katjes, memes, enz.) op dezelfde plek te posten. Op die manier verdwijnt het een beetje in de massa. 
  • Lees over digitaal seksueel geweldDraag bij tot het vergroten van het bewustzijn rond digitaal seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld door jezelf hierover te informeren. 

Naar de pleger toe

Iedereen die weet heeft van digitaal seksueel grensoverschrijdend gedrag kan de pleger direct confronteren met hun gedrag. Als je rechtstreeks contact hebt met de pleger, leg dan uit waarom dit gedrag over de grens gaat en welke negatieve gevolgen het kan hebben, ook voor de pleger zelf. Doe dit enkel als je je veilig voelt. Weet je niet goed wat te zeggen? Je kan de voorbeeldberichten (onderaan de pagina) die gemaakt werden door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen gebruiken als basis. 

Hoe meer mensen duidelijk maken dat digitaal seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld niet aanvaardbaar is, hoe meer personen zich bewust zullen worden van hun eigen gedrag en het feit dat dit niet oke is. Dit kan ook een steun zijn voor de getroffenen als anderen de pleger aanspreken en bewustmaken.

Naar anderen toe

Het is een begrijpelijke reactie om digitaal seksueel grensoverschrijdend gedrag publiekelijk aan te kaarten. Het kan dan ook een afschrikkend effect hebben op de pleger.

Maar wees voorzichtig en draag niet zelf bij tot grensoverschrijdend gedrag of agressie! Je kan het gedrag melden, maar zorg er voor dat je geen link naar intieme beelden of berichtjes deelt. Want dat zou alleen maar leiden tot meer aandacht en eventueel verdere verspreiding.

Als het grensoverschrijdend gedrag online plaatsvindt, kan je dit altijd melden bij de sociale mediaplatformen zelf. Berichtjes, beelden of profielen kan je rapporteren bij het platform. Hoe meer mensen dit doen, hoe snelle de platformen reageren en ingrijpen.