Waar ligt de grens?

De beelden zijn naaktfoto’s: door deze foto’s te delen, schendt de vrouw de privacy en de seksuele integriteit van de man. Bovendien waren de beelden bedoeld voor persoonlijk gebruik, de man vertrouwde erop dat de vrouw ze niet zou delen. Er werd dus geen toestemming gegeven om ze verder te verspreiden. Door de foto’s online te plaatsen, kunnen ze door een groot aantal mensen bekeken worden én heb je geen vat meer op de beelden. Ze kunnen steeds verder verspreid worden. Hierdoor heeft dit een grote impact op zowel het sociale als het professionele leven van de man. 

RODE vlag

De naaktfoto’s werden zonder toestemming verspreid wat een inbreuk is op de privacy en de seksuele integriteit van de man. De gevolgen voor de man hebben een impact op alle vlakken van zijn leven, zowel sociaal als professioneel. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat de beelden, nadat ze online werden geplaatst, nog verder worden verspreid of dat de afgebeelde persoon kwetsende en/of bedreigende berichten of opmerkingen ontvangt. 

In zo’n situaties is er ook vaak sprake van victim-blaming, waarbij de afgebeelde persoon verweten wordt zelf verantwoordelijk te zijn voor het verspreiden van de beelden. Het is echter de persoon die de beelden verspreid die zich schuldig maakt aan grensoverschrijdend gedrag, niet de persoon die de beelden heeft gemaakt, laat maken en in vertrouwen stuurt naar iemand anders. 

Waarom?

Basiscriteria Vlaggensysteem

We beoordelen het gedrag van de vrouw.

  • Toestemming – Er is geen toestemming. De vrouw denkt er niet bij na, en vraagt geen toestemming aan de man.
  • Vrijwilligheid – Het gebeurt zonder dat de man het weet.
  • Gelijkwaardigheid – De personen zijn in principe gelijkwaardig.
  • Competentie/functioneringsniveau – Er zijn twijfels of de vrouw cyberwijs genoeg is. Ze zou namelijk moeten weten dat het niet oké is om naaktbeelden van anderen zonder toestemming te verspreiden.
  • Gepast voor context – Er is helemaal géén respect voor de privacy of de seksuele integriteit van de man.
  • Impact – Het delen van naaktfoto’s zonder toestemming is strafbaar. Dit heeft een grote impact op de man, die gelijkend is op de impact van fysieke vormen van seksueel geweld. Personen die dit meemaken, ervaren gevoelen van schaamte en schuld en durven daardoor vaak geen aangifte te doen bij de politie. Bovendien, door de beelden online te plaatsen, kunnen ze verder verspreid worden waardoor het moeilijker is om ze volledig te laten verwijderen. 

Wat zegt de wet?

Volgens het Belgische Strafrecht is het zonder toestemming verspreiden van seksueel getinte inhoud, zoals video’s, geluidsopnames en afbeeldingen, strafbaar, ook wanneer de persoon in kwestie niet herkenbaar is. Artikel 417/9 van het Strafwetboek is dan ook op deze situatie van toepassing. 

 

Wat kan je doen?