Online masturbatie
Een kijker stuurt een video naar een streamer waarin hij masturbeert terwijl hij naar haar livestream kijkt.
Waar ligt de grens?
Een filmpje waarin je aan het masturberen bent, doorsturen naar iemand die hier niet om heeft gevraagd, is niet oké. Je dringt als het ware jezelf op aan die persoon. Dit kan bovendien heel bedreigend en intimiderend overkomen.
RODE vlag
Het filmpje werd gestuurd naar de streamster zonder dat zij dit wou. Zij voelt zich hierdoor geïntimideerd en bedreigd. Dit kan er bovendien voor zorgen dat ze haar online aanwezigheid zal beperken door bijvoorbeeld minder te streamen of minder online te plaatsen.
Waarom?
Basiscriteria Vlaggenssyteem
We beoordelen het gedrag van de kijker.
- Toestemming – De streamer heeft niet om deze beelden gevraagd.
- Vrijwilligheid – Ze heeft geen keuze, de beelden worden haar ongevraagd opgedrongen.
- Gelijkwaardigheid – Eventuele machtsverschillen zijn hier niet relevant.
- Competentie/functioneringsniveau – De kijker zou moeten weten dat hij over de grens gaat door een masturbatiefilmpje naar de streamer te sturen.
- Gepast voor context – Er is duidelijk geen respect voor de streamer.
- Impact – Het filmpje, van een voor haar onbekende persoon, wordt rechtstreeks verzonden naar de streamer. Hierdoor kan ze zich geïntimideerd en vernederd voelen en kan het een invloed hebben op haar aanwezigheid online.
Wat zegt de wet?
De wet verbiedt, in een publieke context, anderen te dwingen iemands geslachtsdelen of seksuele handelingen te bekijken (exhibitionisme). Artikel 442bis van het Strafwetboek (intimidatie) is ook op deze situatie van toepassing. Het slachtoffer kan zich eveneens beroepen op de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie, die onder meer verbiedt om correspondenten op deze manier lastig te vallen, en artikel 417/15 van het Strafwetboek die het vervaardigen of verspreiden van inhoud van extreem pornografische of gewelddadige aard verbiedt.