Commentaar over het seksleven van anderen

Een vrouw plaatst op haar Facebook-profiel een opmerking over haar dochter met het syndroom van Down: “Zo, mijn Sophie heeft haar eerste nacht met haar geliefde gehad!”

Waar ligt de grens?

Waarom?

Wat kan je doen?

Waar ligt de grens?

Wellicht is mama fier op haar dochter en wil ze dit heuglijke moment delen met vrienden. Maar ook al is het goed bedoeld, de privacy van de dochter wordt geschonden.

GELE vlag

Het gaat over het delen van intieme informatie van iemand anders via sociale media, zonder dat daarvoor toestemming is gevraagd of gegeven. 

Waarom?

Basiscriteria Vlaggensysteem

We beoordelen het gedrag van de moeder.

  • Toestemming – De dochter geeft hier geen toestemming voor.  
  • Vrijwilligheid – De dochter heeft geen inspraak gehad, ze weet ook niet wie de informatie ontvangt. Daarnaast hebben de mensen die de boodschap lezen hier ook geen keuze in.  
  • Gelijkwaardigheid – Er zijn machtsverschillen tussen een ouder en een dochter; bovendien heeft het meisje een beperking, wat haar afhankelijkheid wellicht groter maakt.  
  • Competentie/functioneringsniveau – We weten het niet. / Het is niet van toepassing.
  • Gepast voor context – Het delen van privé-informatie van een ander via sociale media is een schending van de privacy.  
  • Impact – Ook al is de mama fier, er kunnen negatieve gevolgen zijn voor de dochter indien het bericht breder wordt gedeeld en/of mensen die het lezen, online of offline denigrerende opmerkingen maken. 

Wat zegt de wet?

Hoogstwaarschijnlijk valt de verspreiding van een dergelijke niet-seksueel expliciete opmerking niet onder het Strafwetboek, ondanks het gebrek aan toestemming van de betrokkenen en de kwetsbaarheid van het meisje. Bepaalde problematische seksuele gedragingen zijn dus niet strafbaar bij de wet, maar dat maakt ze niet moreel aanvaardbaar. Vergeet niet dat de Belgische grondwet het respect voor het privéleven garandeert.

Wat k,an je doen?