Twijfelachtige complimenten

Onder de video van een Youtuber die fimpjes maakt met politieke commentaar, laat een man de volgende commentaar achter: “Ik hou van vrouwen met mooie rondingen zoals jij, al die kilo’s vlees en huid, jammer dat we alleen kunnen kijken…”

Waar ligt de grens?

Waarom?

Wat kan je doen?

Waar ligt de grens?

Personen met een maatje meer, en in het bijzonder vrouwen, krijgen vaak en ongevraagd commentaar over hun uiterlijk. Ook al lijken sommige commentaren misschien op het eerste gezicht op complimenten, toch is er sprake van vetfobie, een vorm van discriminatie op basis van lichaamsgewicht, met negatieve gevolgen voor de zelfwaarde en het welzijn van de persoon. 

GELE vlag

Ongevraagd seksueel getinte commentaar geven op iemands uiterlijk is niet oke. Op het eerste zicht kan de commentaar van de man dan wel lijken op een compliment, toch is ze seksistisch en een vorm van vetfobie. In geen enkele context is dit gepast. Het ontvangen van zo’n commentaar kan bovendien erg vervelend zijn voor de vrouw en zelf intimiderend en bedreigend overkomen. Dit alles zorgt voor een negatieve impact op het welzijn en mogelijks zelfs de online aanwezigheid van de YouTuber. 

Waarom?

Basiscriteria Vlaggensysteem

We beoordelen het gedrag van de man.

  • Toestemming – De vrouw heeft hier niet om gevraagd.  
  • Vrijwilligheid – Negatieve commentaar krijgen op het uiterlijk is niet vrijwillig.  
  • Gelijkwaardigheid – Er is sprake van een man die de vrouw op een seksistische manier objectiveert. Bovendien is er een machtsverhouding tussen de publieke persoonlijkheid en een anonieme internetgebruiker. 
  • Competentie/functioneringsniveau – De man zou moeten weten dat dergelijke ongevraagde en seksistische commentaar niet oke is. 
  • Gepast voor context – Dit soort commentaar is in geen enkele context gepast, laat staan publiekelijk online.  
  • Impact –  Ongeacht of dit een eenmalig voorval is of niet, zulke uitspraken zijn seksualiserend en objectiverend. Ze minimaliseren de kennis en expertise van de YouTuber en kunnen er onder andere voor zorgen dat ze zich schaamt om haar lichaam of dat ze haar stem en mening online minder zal laten horen.

Wat zegt de wet?

De wet verbiedt het publiekelijk vernederen of minachten van iemand anders, of die zelfs te reduceren tot zijn of haar seksuele dimensie, vanwege zijn of haar geslacht. In deze situatie is de zogenaamde ‘Seksismewet’ van 22 mei 2014 van toepassing. Het slachtoffer kan zich eveneens beroepen op artikel 145, §3bis van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie, die onder meer verbiedt om correspondenten op deze manier lastig te vallen.

Wat kan je doen?