Dickpic

Waar ligt de grens?

Het sturen van een foto van je eigen geslachtsdelen is enkel oké als dit gebeurt op uitdrukkelijke vraag én wanneer de privacy gegarandeerd is. Ongevraagd toesturen van bijvoorbeeld dickpics kan intimiderend zijn voor de ontvanger. Al zeker als de afzender een onbekende is. 

RODE vlag

De vrouw heeft niet om deze beelden gevraagd en wordt er onvrijwillig mee geconfronteerd. Intieme beelden deel je pas met anderen als dit gewenst is. 

 

Waarom?

Basiscriteria Vlaggensysteem

We beoordelen het gedrag van de man.

  • Toestemming – De man heeft hier geen toestemming voor gevraagd en de vrouw heeft ook geen enkele aanleiding gegeven dat ze die zou geven.
  • Vrijwilligheid – Hij doet dit uit vrije wil, maar zij wordt onvrijwillig geconfronteerd met deze beelden. 
  • Gelijkwaardigheid – De betrokkenen zijn gelijkwaardig.   
  • Competentie/functioneringsniveau – De man zou moeten weten dat het ongevraagd toesturen van dickpics niet oké is.
  • Gepast voor context – Ook op sociale media staat toestemming centraal en stuur je niet ongevraagd een dickpic naar iemand.
  • Impact – Het versturen van een ongewenste dickpics kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de ontvanger als de zender. De vrouw kan zich geïntimideerd voelen doordat ze plots een dickpic toegestuurd krijgt van een onbekende persoon. De afzender kan strafrechtelijk vervolgd worden. 

Wat zegt de wet?

De wet verbiedt om in een openbare context anderen te dwingen om iemands geslachtsdelen of seksuele handelingen te zien (exhibitionisme). De Seksismewet is ook beperkt tot een openbare context en bestraft gedrag dat mensen veracht, kleineert of reduceert tot hun seksuele dimensie vanwege hun geslacht. Artikel 442bis van het Strafwetboek (intimidatie) is ook van toepassing op deze situatie.

De vrouw kan zich ook beroepen op artikel 145, §3bis van de wet van 13 juni 2005 betreffende elektronische communicatie, die onder andere verbiedt om correspondenten op deze manier lastig te vallen.

Wat kan je doen?