Seksuele berichten van een directeur

De directeur van een bedrijf stuurt licht seksueel getinte berichten naar een jonge medewerkster. Deze berichten worden vervolgens steeds explicieter, zoals: “Vanochtend toen je op kantoor kwam, was het duidelijk dat je de hele nacht plezier hebt gehad. De volgende keer nodig je me uit.” Zij durft niet negatief te reageren uit angst haar baan te verliezen.

Waar ligt de grens?

Waarom?

Wat kan je doen? 

Waar ligt de grens?

De relatie tussen een leidinggevende en een werknemer is niet gelijkwaardig. Er is sprake van een machtsverschil waardoor het voor een werknemer moeilijk kan zijn om grenzen te stellen en de werkgever aan te spreken, uit angst voor eventuele negatieve gevolgen.

Deze situatie speelt zich af in de werkcontext. Het is aan de werkgever en het bedrijf om een veilig klimaat, vrij van seksueel grensoverschrijdend gedrag en intimidatie te vrijwaren. Het is in een werkcontext dus ongepast om seksuele berichten te sturen, ongeacht de functie van de verzender. 

Aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en intimidatie is een belangrijk onderdeel van het garanderen van welzijn op het werk. Wanneer iemand zich niet goed voelt op het werk of in aanraking komt met seksueel grensoverschrijdend gedrag, moet die persoon weten waar die terecht kan voor ondersteuning en moet er een gepaste oplossing voorzien worden

 

RODE vlag

Het gebeurt zonder toestemming – de werknemer heeft hier niet om gevraagd – in een ongelijkwaardige relatie. Bovendien gebeurt het niet eenmalig, maar is er sprake van herhaalde berichten, die steeds explicieter seksueel getint worden. De impact op de werknemer is groot en kan zowel invloed hebben op haar professionele als haar privé-leven. 

Waarom?

Basiscriteria Vlaggensysteem

We beoordelen het gedrag van de directeur.

  • ToestemmingDe directeur gaat niet na of de vrouw dit oké vindt, zij geeft hiervoor geen aanleiding of toestemming. 
  • Vrijwilligheid – De situatie vindt plaats in een formele werkcontext. Aangezien beiden op de zelfde werkplek werken, kan zich de vrouw niet gemakkelijk aan deze communicatie onttrekken.
  • Gelijkwaardigheid – Ze zijn niet gelijkwaardig, door zijn rol heeft de leidinggevende meer macht.
  • Competentie/functioneringsniveau – Als leidinggevende moet je weten dat dit ongepast is en dat je medewerkers hierop niet vrij kunnen reageren.
  • Gepast voor contextHet gedrag is niet gepast voor een werkcontext.
  • Impact – De werkneemster kan zich hierdoor bedreigd voelen en dat kan gevolgen hebben voor zowel haar functioneren op het werk als haar welzijn buiten het werk. Door het machtsverschil tussen haar en haar leidinggevende, kan ze zich ook heel angstig voelen, waardoor ze misschien geen hulp durft te zoeken. 

Wat zegt de wet?

Dit betreft pesterijen/intimidatie op het werk en valt onder de Wet op welzijn op het werk. De werknemer kan contact opnemen met een vertrouwenspersoon of een preventieadviseur (contactgegevens vermeld in het arbeidsreglement) voor hulp, steun en informatie. Ze kan ook een klacht indienen tegen haar werkgever als deze haar niet beschermt tegen dit soort gedrag. De medewerkster kan zich ook beroepen op artikel 442bis van het Strafwetboek (belaging) en artikel 145, §3bis van de wet van 13 juni 2005 betreffende elektronische communicatie.

Als gevolg van het Sociaal Strafwetboek (artikel 119) riskeert de directeur ofwel een gevangenisstraf en/of een gerechtelijke geldboete, ofwel een administratieve geldboete. Bovendien kan de medewerkster aanspraak maken op een schadevergoeding wegens ongewenst seksueel gedrag op het werk op basis van artikel 32decies Welzijnswet.  

Wat kan je doen?